“Día de La Candelaria”: What do we celebrate? / “Día de la Candelaria”: ¿Qué celebramos?

By / Por: Ulrike Figueroa

English
Versión en español abajo

On February 2, many Mexican families celebrate the “Día de la Candelaria”. This religious celebration arrived in Mexico from Spain; specifically Tenerife on the Canary Islands where the Virgin of la Candelaria is said to have appeared at the beginning of the XV century. This celebration is also known as Candlemas in other churches. In the Church of England for example, it includes the blessing of beeswax candles, and has become a widespread tradition today. The name Candelaria is derived from the word candle, which became central to this religious celebration. Some researchers find the origin of the celebration in the East, moving later to the West via Rome.

Adopted in the liturgical calendar the Candelaria is celebrated on the 2 of February on the same day as the feast of the Presentation of Jesus in the Temple, as well as the Purification of the Virgin Mary. According to the Old Testament (Lev 12; 1-8), a woman was ‘unclean’ after childbirth, thus she had to be ‘purified’ 40 days after giving birth and offer a lamb, two turtles or two young pigeons to ‘cleanse her blood’. This is the reason why this event is celebrated on the 2 of February, 40 days after Christmas. However, this celebration focuses more on the presentation of the Lord rather than the purification of Mary.

Candelaria Muñeco
Dressed up baby Jesus doll

In Mexico, the tradition starts on the 6 of January (Epiphany) when everyone eats a sweet bread called “Rosca de Reyes”, which has a “niño” (Baby Jesus figurine) hidden inside it. Whoever gets the “niño” on that day, is expected to invite everyone to eat tamales for the “Dia de la Candelaria”, Furthermore, on that day people dress up baby Jesus dolls and take them to mass.

What are tamales? And why do we have them on “Dia de la Candelaria”?

Tamales

Tamales are an indigenous corn-based food. Tamales are made with corn flour and some animal fat (traditionally pig). Tamales can be sweet or salty, filled with meat, salsas, fruit, among other things. To cook them, they are wrapped up in corn leaves (but depending on the region, it can also be banana tree leaves) and then boiled or steamed. Tamales were traditionally eaten by pre-Columbian societies and are widely spread through Latin America.

In the Aztec calendar, February 2 coincides with the eleventh day of the first month when the tlaloque gods were celebrated (these were assistants of the rain god Tlaloc). This marks also the beginning of the agricultural cycle, and today some people take their maize plants to be blessed in Church.

We hope you enjoyed this post and look forward to more.



Español

El 2 de febrero, muchas familias celebran el día de la Candelaria. Esta celebración religiosa llego a México de España, específicamente de Tenerife en las Islas Canarias, donde se dice que la Virgen de la Candelaria se apareció a principios del siglo XV. Esta celebración también se conoce como Candlemas en otras iglesias. Por ejemplo, en la Iglesia de Inglaterra donde se bendicen velas, una tradición que continúa hoy. El nombre de Candelaria deriva precisamente de vela o candelas, que se volvieron centrales a esta celebración. Algunos investigadores encuentran el origen de esta celebración en el Este esparciéndose al Oeste en el siglo VI, llegando primero a Roma.

Adoptada en el calendario litúrgico la Candelaria se celebra el 2 de febrero, el mismo día que la Presentación de Jesús en el Templo, así como la Purificación de la Virgen María. De acuerdo al Antiguo Testamento (Lev 12; 1-8), la mujer tenía que ser ‘purificada’ después de dar a luz, normalmente 40 días después del parto y debía ofrecer un cordero, dos tortugas o dos palomas para ‘limpiar su sangre’. Por lo que se celebra 40 días después de la Navidad, exactamente el 2 de febrero. Sin embargo, esta celebración se concentra más en la presentación de Jesús que en la purificación de María.

Candelaria Muñeco
Muñeco de Niño Dios vestido para el Dia de la Candelaria

En México, la tradición empieza el 6 de enero (la Epifanía) cuando todos comen Rosca de Reyes, la cual como sabemos contiene un muñeco, que representa al niño Jesús. La persona que encuentre dentro de su rebanada un muñeco, invitará a todos a comer tamales, según la tradición. Además, el 2 de febrero se visten de gala los muñecos de Niño Dios y se llevan a misa.

¿Qué son los tamales? ¿Y por qué los comemos el Día de la Candelaria?

Tamales

Los tamales son una comida basada en el maíz. Están hechos de harina de maíz y manteca. Los tamales pueden ser dulces o salados, y rellenos de carne, salsas o fruta, entre otras cosas. Para cocinarlos, se envuelven en una hoja de maíz (pero dependiendo de la región, puede ser de plátano) y se hierven o cocinan al vapor. Los tamales se comían tradicionalmente en sociedades mesoamericanas y se han esparcido por toda Latino América.

En el calendario azteca, el 2 de febrero coincide con el onceavo día del primer mes cuando se celebraban los dioses tlaloque (asistentes del dios de la lluvia Tlaloc). Esto marca también el inicio del ciclo agrícola, y hoy en día algunas personas llevan sus mazorcas a bendecir en la iglesia.

Esperamos que hayan disfrutado de este artículo.

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